Kaizen Panosu Nedir?

Japonca "kaizen" kelimesi, kelimenin tam anlamıyla "daha iyisi için değişim" anlamına gelir. İngilizce'de Kaizen kelimesi tipik olarak, herhangi bir Yalın uygulamasının kilit bir unsuru olan

sürekli iyileştirme sürecini tanımlamak için kullanılır.

Kaizen panosu, ekiplerin ve kuruluşların sürekli iyileştirme çabalarını yönetmelerine yardımcı olan görsel bir araçtır. Kaizen panoları ve Kanban panoları kolayca karıştırılabilir ve aslında bazı ekipler Kaizen çalışmalarını Kanban panolarında takip etmeyi en doğru biçim olarak görür.

Fakat Kaizen panosu nasıl hazırlanır? Kaizen panosunda neler bulunur? Kaizen panosu nerede üretilir? gibi sorular çoğu Yalın Süreç Uzmanı'nın cevaplarını sürekli aradığı sorular olmaktadır. Bu yazımızda daha net anlaşılması için Kaizen ve Kanban'ın ekibinizin daha fazlasını yapmasına yardımcı olmak için nasıl birlikte çalıştığına biraz değineceğiz.

Kaizen nedir?

Her şeyden önce, Kaizen bir kültürdür ve ekip işidir. Ekiplerin aşağıdakileri gerçekleştirmesine yardımcı olan iş hakkında bir düşünme biçimidir:

  • Atıkları ortadan kaldırın
  • Süreç akışını iyileştirin
  • Verimliliği artırın
  • Yaratılan değeri artırın

Kaizen'in iki yönü vardır: her biri organizasyon sisteminin farklı bir bölümünü ele alan akış Kaizen ve süreç KaizenSürekli iyileştirme için Kaizen kullanımı, hem akış hem de süreç Kaizen çabalarını gerektirir.

Akış Kaizen

Akış Kaizen, tüm bir değer akışı boyunca bilgi ve malzeme akışını ifade eder Flow Kaizen çabaları, makro / organizasyonel düzeyde verimliliği, üretkenliği, iletişimi ve şeffaflığı iyileştirmeyi amaçlar.

Bu genellikle mevcut sistemlerin, faaliyetlerin, araçların ve yöntemlerin elden geçirilmesini gerektirir. Birçok şirket için, değer akışı haritalama adı verilen bir alıştırma yoluyla akış Kaizen'e odaklanmak, Yalın dönüşüme doğru atılan ilk adımdır.

Akış Kaizen örnekleri şunları içerebilir:

  • Belirli bir sektöre geçmek için birlikte çalışmak için satış, pazarlama ve müşteri başarısından çalışanları içeren çapraz işlevli ekipler oluşturmak
  • Yıllık hedeflere göre performans rakamlarını gözden geçirmek için aylık organizasyon çapında toplantılar düzenlemek
  • Her çalışanın kurumsal verilere erişmesini sağlayan bir self servis İş Zekası analiz aracının uygulanması
  • Gereksiz çabayı azaltmak için şirket genelinde belgeleri iyileştirmek

Süreç Kaizen

Süreç Kaizen, verimliliği, üretkenliği, iletişimi ve şeffaflığı artırmak için küçük, hedefli adımlar atarak bireysel / ekip düzeyinde gerçekleşir. Basitçe artan iyileştirmeler yapma süreci olduğu için, süreçlerinde Kaizen, organizasyonlarının Yalın bir girişimde bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, performanslarını geliştirmek isteyen herkes tarafından erişilebilirdir.

Süreç Kaizen örnekleri şunları içerebilir:

  • Belirli bir sürece dahil olan ekip üyelerinin sayısını azaltmak
  • Hızı artırmak için devam eden çalışmaya (WIP) ilişkin sınırların uygulanması
  • Ekip olarak her hafta Kanban panonuzdan üretkenlik verilerini analiz etme

Kaizen Panosu Kullanmak

Aşağıdaki senaryo size tanıdık geliyorsa, bir Kaizen panosu yardımcı olabilir: Herkesin daha akıllıca çalışmak ve daha fazlasını yapmak için harika fikirlerle katkıda bulunduğu, süper üretken bir ekip toplantınız var. Aradan bir veya iki hafta geçer... ve fikirlerin hiçbiri uygulanmadı. Fikirleri tartışmak için başka bir toplantınız var ve herkes bir kez daha enerji kazanıyor - ama bir kez daha, aslında hiçbir şey bitmiyor.

Kaizen panosunun kullanışlı olduğu yer burasıdır. İş gibi değil, bir yan proje olarak değerlendirilen bir işe zaman ayırmak ve enerji harcamak zordur. Ekip veya organizasyon seviyelerinde bir Kaizen panosu kullanmak, iyi fikirleri grubun toplu olarak yönettiği eyleme geçirilebilir kartlara dönüştürmeye yardımcı olabilir. Ekip (veya kuruluş) yönetim kurulunu grup olarak gözden geçirmeyi (ve diğer işlerin yanında çalışmaya öncelik vermeyi) taahhüt ettiği sürece, bir Kaizen panosu iyileştirme fikirlerinizi gerçeğe dönüştürebilir.

Kaizen ve Kanban Arasındaki İlişki

Kaizen panoları ve Kanban panoları amaçlarına göre farklılık gösterir, ancak genellikle oldukça benzer görünürler. Kaizen panoları özellikle Kaizen çabalarını yönetirken, Kanban panoları genellikle iş akışını temsil eder.

Ancak – birçok ekip Kaizen çalışmalarını bir iş akışı olarak yönetmeyi tercih eder – To Do, Doing ve Done'un bir versiyonu – Kanban panosunu Kaizen uygulamaları için doğal bir uyum haline getirir. Çoğu dijital Kanban aracı, Kaizen panoları oluşturmak için kullanılabilir, bu nedenle zaten bir Kanban aracı kullanıyorsanız, bir Kaizen panosu oluşturmayı deneyin.

Farklı Panolara İhtiyacımız Var mı?

Kaizen kurullarını eleştirenler, biri iyileştirme çabaları ve diğeri iş akışı için olmak üzere ayrı kurullara sahip olmanın, iyileştirme çalışması ile “gerçek” çalışma arasındaki zihinsel ayrımı devam ettirdiğini ve iyileştirme çabalarını doğrudan değer katan işler lehine bir kez daha ihmal etmeyi kolaylaştırdığını savunuyor. müşteri. Ekibiniz veya kuruluşunuz zaten iyileştirme çalışmalarına öncelik vermekte zorlanıyorsa, bu çabaları görselleştirmek için bir panoya sahip olmanın sihirli bir şekilde bunu gerçekleştirmenize yardımcı olması pek olası değildir.

Kaizen panolarıyla (ve bu konuda Kanban panolarıyla) başarı, ekibinizin veya kuruluşunuzun Kaizen'e, yani sürekli iyileştirmeye olan bağlılığına bağlıdır.

Ekibiniz veya kuruluşunuz işi yönetmek için Kanban'ı kullanıyorsa ve iyileştirme çabalarına öncelik vermekte zorlanıyorsa, bu iki panoyu bir Kanban panosundaki diğer işlerinizle birlikte görselleştirmek, önceliklendirmek ve yönetmek için tek bir panoda birleştirmek mantıklı olabilir.

Unutmayın: Kaizen bir Zihniyettir ve Ekip işidir.

Nihayetinde Kaizen bir yöntemden çok bir zihniyettir; sürekli deney, analiz ve veriye dayalı karar vermeyi teşvik eden işe yaklaşmanın bir yolu. Yalınsanız veya sürekli iyileştirme uyguluyorsanız, Kaizen yaptığınız her şeye dahil edilmelidir. Kaizen panosu, mevcut ve planlanmış Kaizen çalışmalarınızdaki ilerlemeyi izlemenize ve görsel ilerlemenize yardımcı olacak bir araçtır; sürekli iyileştirme kültürünün yerini alamaz.